USA 2011

Články o naší cestě po národních parcích USA jsou publikovány na http://www.slapoty.cz/.  Zde jsou pouze odkazy na tento (mimochodem skvělý) web. Nechtělo se mi to předělávat pro potřeby mého webu.

Aby článků nebylo moc, tak jsou v každém z nich popsány dva dny našeho putování.


Den první a druhý

Ráno odlet z Prahy, přestup v Londýně, přílet do San Francisca, vyzvednutí aut, slavný most Golden Gate ve stejně slavné mlze. Nákupy a odjezd po silnici číslo 4 do Lodi, nocleh v kempu KOA.

Přejezd přes Stockton a po silnici 120 do NP Yosemite, fotografování v Yosemitském údolí, El Capitan a Half Dom a první sněžení na trase. Večer západ slunce nad jezerem Mono Lake, nocleh v kempu v Lee Viningu.

Den třetí a čtvrtý

Ráno východ slunce nad Mono Lake.Celodenní přejezd po silnicích 120, 6, 375, 93, 319 a 56 přes Nevadu, průjezd „UFOnským“ městečkem Rachel a okolo tajemné vojenské základny Aréna 51 do Utahu. Ubytování v kempu KOA v Cedar City, večerní nákupy.

Přejezd po dálnici 15 a silnicích 17 a 98 do NP ZION. Místními busy do kaňonu a pěší trasa k vodopádům a jezírkům Emerrald Pools a další program v parku. Odpoledne fotografování v oblasti The East Temple, po silnici 9 a 89 do Glendale, nocleh v kempu KOA Glendale.

Den pátý a šestý

Průjezd po 89 a 12 přes Red Canyon do NP Bryce Canyon, který je mnohými považován za nejkrásnější park v USA. Fotografování na vyhlídkách vyhlídky Inspiration Point, Bryce Point a pěší trasa ze Sunset Pointu do Quens Garden a přes Sunrise Point zpět. Nocleh v kempu přímo v parku.

Ráno zmrzlý východ slunce nad Bryce Canyonem z vyhlídky Inspiration Point. Po silnici 12 a 24 přes Escalante a zkamenělou dunu do Boulderu, horské sedlo 2804 m n.m. do NP Capitol Reef. Odpoledne po 24, 70 a 191 přejezd přes pouště Utahu do Moabu. Nocleh na kraji města v kempu s bazénem a vířivkou. Večerní nákupy a oslava Michalovo svátku.

Den sedmý a osmý

Ráno časný budíček a odjezd po 191 a 313 na východ slunce do NP Canyonlands k oblouku Mesa Arch. Formování celoživotního vztahu k japonským turistům a pár zdařilých fotek. Vyhlídky Grand View Point a Green River Overlook, oblast soutoku dvou meandrujících řek Colorado a Green River. Návrat zpět do kempu a polední klid. Odpoledne výjezd do NP Arches, pěší výstup na Delicate Archem a fotografování západu slunce. Nocleh ve stejném kempu v Moabu.

Ráno návrat do NP ARCHES, pěší trasa North a South Windows, Turret Arch a Double Arch, přes poledne Ďáblovou zahradou (Devils Garden) na Landscape Arch a okolo Balanced Rock zpět do Moabu. Odpoledne přejezd po 191 do Bluffu, večeře a pivko ve Steakhousu, nocleh v kempu.

Den devátý a desátý

Ráno odjezd po 163 do Mexican Hat a prohlídka stejnojmenné skály. Kaňon Goosnecks a přejezd po silnici Forest Gumpa do indiánské rezervace Navajů Monument Valley. Průjezd celým údolím, trocha deště a písečné bouře. Večerní západ slunce a nocleh přímo v údolí v Primitive Campu (název pravděpodobně odvozen od chování polských turistů).

Ráno východ slunce nad Monument Valley a přejezd po 163, 160 a 98 do Page. Cesta indiánskými auty do Upper Antelope Canyonu, kaňon řeky Colorado Horseshoe Bend, přejezd po 89 a 64 na jih Grand Canyonu, vyhlídky Desert View, Lipan Point, Moran Point. Večerní západ slunce a nocleh v kempu přímo v parku.

Den jedenáctý a dvanáctý

Dopoledne pěší program a fotografování v oblasti NP Grand Canyon. Odpoledne přejezd po 180, 64 a 40 na historickou ROUTE 66, historické město Seligman, stará pumpa v Hackberry a nocleh v Kingmanu v kempu KOA, bazén a vířivka.

Dopoledne přejezd po 93 na přehradu Hoover Dam a jezero Lake Mead. Odpoledne příjezd do nejznámějšího hráčského města Las Vegas, prohlídka centra a kasin. S výhrou a bez noclehu.

Den třináctý, čtrnáctý a patnáctý

Brzo ráno odjezd z Las Vegas po 160 směr Pahrump, krátký spánek na odstavném parkovišti na kraji Údolí smrti – NP Death Valley. Východ slunce na Zabriskie Pointu a Badwater – nejnižší bod západní polokoule (-86 m n.m.). Zážitkový přejezd po 190, 178 a 99 písečnou bouří přes podivnou vesnici Kretén Valley do Visalie. Nocleh v kempu KOA

Ráno výjezd po 198 do NP Sequoia, druhé sněžení na trase, tunel v sequoji, General Shermana a Giant Forest. Medvědí stopy a nakonec i velmi blízký medvěd! Odpoledne NP Kings Canyon, General Grant a odjezd po silnicích 180, 99 a 152 do Los Baňos, nocleh v kempu KOA.

Po 152 a 101 přejezd do San Francisca, Lombard Street, kabelové tramvaje, přístav a slavné molo 39, Golden Gate, Čínská čtvrť. Vrácení vozů a odpoledne odlet přes Londýn zpět.


Příspěvek byl publikován v rubrice Cestování se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář